Matkalla Kotimaassa | matkallakotimaassa.fi
Picture
UUSIMAA
Picture
VARSINAIS-SUOMI
Picture
SATAKUNTA
Picture

PIRKANMAA

Picture
KANTA-HÄME
Picture
PÄIJÄT-HÄME
Picture
KYMENLAAKSO
Picture
ETELÄ-KARJALA
Picture
ETELÄ-SAVO

Vakoilumuseo - Tampere

Picture
”Jos työtoverisi rannekellon viisarit pysyvät paikoillaan, on syytä epäillä häntä vakoojaksi.”
 
Jos työtoverisi rannekellon viisarit pysyvät paikoillaan, on syytä epäillä häntä vakoojaksi. Entä mitä tekee viattoman näköinen tuhkakuppi yrityksen neuvottelupöydällä?  Salakuuntelu kuuluu osana vakoiluun. Mikrofoni voi olla vain nuppineulan pään kokoinen.
 
James Bond on mielikuvitusta, mutta hänen todellinen esikuvana Sidney Reilly oli olemassa. Hän oli huippuvakooja, joka välitti salaista tietoa Englannille, Saksalle ja Japanille. Reilly oli poliittinen juonittelija, rahanhimoinen ja korruptoitunut liikemies, joka saattoi pettää parhaan ystävänsäkin. Sidney Reillyn vakoiluhistorian värikäs elämä on esillä Vakoilumuseossa Tampereella.
 
Maailman ensimmäiseksi vakoilun erikoismuseoksi itseään tituleeraava museo sijaitsee entisöidyssä Finlaysonin kiinteistössä. Yksityisessä omistuksessa oleva museo esittelee kiinnostavalla tavalla vakoilun kiehtovaa maailmaa ja välineistöä. Museo todistaa, miten kävelykepistä voi paljastua miekka, sateenvarjo voi olla myrkkypanoksilla ladattu ampuma-ase.
 
Vakoojat ovat käyttäneet salakirjoituksen eri menetelmiä kautta historian. Historian kirjoitus saattaisi olla toisenlainen, jos britit eivät olisi pystyneet tulkitsemaan saksalaisten toisen maailmansodan aikana käyttämää Enigma-salakirjoitusmenetelmää. Näin britit saivat selville Saksan tärkeimpiä sotaan liittyviä strategioita.
 
Suomalaisten käytössä ollut salakirjoitin Matolaatikko sai nimensä ulkonäöstään, karusta vanerilaatikosta, joka oli täynnä paperisuikaleita. Jokainen näistä liuskoista muodosti tietyn päivän salakirjoitusavaimen.
 
Yksinkertaisuudestaan huolimatta Matolaatikon koodi oli toisen maailmansodan aikaisista salausmenetelmistä niitä harvoja, jotka säilyivät murtumattomina. Sodan jälkeen jopa valvontakomission oli vaikea uskoa Matolaatikon nähdessään, että se on sama laite, jonka koodi jäi venäläisiltä selvittämättä.
 
VAKOILUMUSEO
Osoite:  Satakunnankatu 18, Tampere.
www.vakoilumuseo.fi
BLOGI
matkallamaailmalla.fi
Design by Suunnitteluputiikki Nivala Design
✕